Historie

Det københavnske 6-dagesløbs historie startede i februar 1934, hvor de to tyskere Funda og Pützfeld vandt det 1. københavnske 6-dagesløb foran den danske helt, Willy Falck Hansen og hans tyske makker Willi Rieger.

I februar 2010 kørtes det 48. københavnske 6-dagesløb, og det betyder, at det kommende løb i Ballerup Super Arena 3. – 8. februar 2011 bliver nr. 49 i rækken – vi nærmer os altså et jubilæum.  Frem til 1999 kørtes i Forum (med en enkelt ”afstikker” til Brøndby Hallen i 1998), fra 2002 har der været kørt i Ballerup Super Arena.
  
 
Det første 6-dagesløb i Ballerup Super Arena (der dengang hed Siemens Arena) kørtes 1. – 6. februar 2002. Løbet vandtes af australieren Scott McGrory og den belgiske australier Matthew Gilmore (hvis far Graeme 26 år forinden havde vundet i Forum med tyskeren Dieter Kemper). Par nr. 7 hed ved den lejlighed Jimmi Madsen – Michael Sandstød og de sluttede på en ærefuld 2. plads.
 
Ingen kunne vide, at der skulle gå tre år før der atter blev kørt 6-dagesløb i København, men sådan blev det p.g.a. den dramatiske tagsammenstyrtning 3. januar 2003 og det deraf følgende kaos, der varede frem til genopbygningen kom i gang i efteråret 2004. Jimmi Madsen var med igen i par nr. 7, denne gang sammen med Jakob Piil, og de to vandt en flot og populær sejr i februar 2005. Siden har såvel Sandstød som Madsen og Piil forladt de aktives rækker, og ved det 5. 6-dagesløb i Ballerup i 2008 var det to helt unge og friske gutter, der bar den prestigefyldte Dannebrogstrøje med det magiske 7-tal: Alex Rasmussen og Michael Mørkøv.      
 
De fyldte trøjerne ud på fineste vis og kørte sig straks ind i publikums hjerter, også selv om de ikke kunne slå de nærmest uovervindelige schweizere Bruno Risi – Franco Marvulli. Men ligesom det københavnske 6-dagesløb nu har fundet sin faste plads i Ballerup, så har Danmark også fået nyt par nr. 7, der forhåbentlig og formentlig kan holde adskillige 6-dagesløb ud i fremtiden.
 

 
Da de to tyskere Willy Funda fra Berlin og Hans Pützfeld fra Dortmund den 22. februar 1934 (det var en onsdag, kan vi berette) blev hyldet som de første 6-dagesvindere i København, blev der skrevet det første kapitel i en lang historie om såvel det københavnske som det danske 6-dagesløb. 69 6-dagesløb har der været kørt i lille Danmark, og de fordeler sig således:
 
  • 46 i København (40 i Forum, 5 i Ballerup Super Arena og 1 i Brøndby Hallen).
  • 14 i den runde hal B i Messecenter Herning.
  • 9 i Århus Hallen på den lille miniaturebane, der med sine 114,50 meter var verdens mindste.
  • Det kommende 6-dagesløb bliver det 47. københavnske 6-dagesløb og løb nr. 70 i Danmark.
Det kommende 6-dagesløb bliver det 47. københavnske 6-dagesløb og løb nr. 70 i Danmark. Siemens Arena i Ballerup (Nu: Ballerup Super Arena) blev den 5. hal i Danmark efter Forum, Århus Hallen, Messecenter Herning og Brøndby Hallen, der lagde gulv og loft til et 6-dagesløb.
 
Funda og Pützfeld er gået over i historien, fordi de var de første vindere. De var et godt par, men ikke noget par af sensationel verdensklasse. Til gengæld kan man sige, at siden hen har alverdens bedste 6-dagesryttere kørt - og sejret - i København. I 1930'erne de hollandske kæmper Pijnenburg, Slaats og Pellenaars og de belgiske kraftkarle Kaers og Debruycker (det var ham der alene i afsættet kunne slynge sin makker 30-40 meter frem!). I 1950'erne idoler som den flegmatiske Gillen, den sprudlende Terruzzi, den bomstærke Arnold, de franske elegantiers Carrara og Senfftleben, jernmanden Schulte, jetjageren Jean Roth og den største af dem  alle, Rik van Steenbergen, samt ikke at forglemme den danske gigant Kay Werner, der var garanten for, at der altid var en dansker med helt fremme.
 
Folkekære Evan Klamer og Palle fra Fyn, der var alle pigers helt, var hans makkere. Fra det vi lidt ældre kalder den 'nyere' periode er det navne som den flamske pil Patrick Sercu (vel nok alle tiders mest alsidige cykelrytter), det australske fænomen Danny Clark (I did it My way), alle pigers helt Roman Hermann, solide Tony Doyle med dådyr-øjnene, samt klovnen over alle, Willy Debosscher (til temaet fra Olsen-banden) vi husker. 
 
6-dagesløb på verdens mindste cykelbane, de 114,5 meter i Århus-Hallen.
Fra venstre Bent Ole Retvig, Rik van Steenbergen, Kay Werner, svenskeren
Knut Karlsson (næsten skjult af Kay) og Dominique Forlini.
 
Alle tiders danske filmhelt Poul Reichhardt gav den også som 6-dagesrytter i filmen 6-dagesløbet fra 1959.
 
Og danskerne naturligvis: Ole Ritter, manden der kunne få nationen til at græde og juble på kommando, Gert Frank og Hans-Henrik Ørsted, der repræsenterede den ægte klasse, og Jens Veggerby, der var den sidste store profil, der formåede at identificere sig med det københavnske 6-dagesløb.
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sidst opdateret 21-01-2013 15:45:14 af 6-dages.dk
Vores sponsor: Postdanmark
Vores sponsor: Sydbank
Vores sponsor: Siemens
Vores sponsor: Lundbæk & Hansen